Tänään join teetä illalla kotona. Otin oikein teetarjottimen, gaiwanin ja chahain esille.

Teetä gaiwanissa


(Huomasin, että otin gaiwanista kuvia vain ilman kantta. Kyseessä on siis teen haudutusväline, joka on vain yksinkertainen kannellinen kuppi. Teelehdet ja vesi laitetaan kuppiin, ja hautunut tee kaadetaan kupin ja kannen välistä ulos.)

Kupissani on tänä iltana taiwanilaista oolongia nimeltä mae salong jin xuan. Taiwanilaiset oolongit ovatkin luultavasti lempiteelaatujani.

Tämä erä on ostettu Teehuoneen nettikaupasta.

Mae salong jin xuan on pieniksi palleroiksi rullattua oolong-teetä. Joskus oolong on myös ohutta suikeromaista.

Teelehtiä gaiwanin pohjalla

Ensimmäisestä haudutuksestani tuli vähän liian pitkä, koska intouduin ottamaan valokuvia. Haudutus kyllä tuoksui erittäin mainiolta, mutta maussa oli lievää kitkeryyttä, joka peitti parhaat vivahteet ikävästi. Toinen haudutus oli jo paljon lempeämpi.

Teepolku sanoo tuoksua kukkaiseksi ja kermalikööriseksi, mutta minulle tuoksu tuo mieleen ylikypsät banaanit. Sellainen tukevan imelä tuoksu, kuin jossakin banaanileivoksessa. Joissakin oolongeissa on myös selvää vaniljaista tai vadelmaista nuottia, mutta niitä en havaitse tässä.

Teetä kupissa

Kermaiseksi muistan tämän teen kyllä aiemmilta kerroilta, kun olen tätä juonut, mutta se ei nyt jostain syystä tullut esiin – kenties hutiloidun haudutuksen vuoksi.

Joka tapauksessa mae salong jin xuan on oikein ”helposti juotava” tee sekä myös käsitykseni mukaan tyypillinen taiwanilainen vaalea vuoristo-oolong. Näistä on hyvä aloittaa, jos haluaa ryhtyä kokeilmaan jotakin hifistelyteetä, sillä aromimaailma on yksiselitteisen miellyttävä: makeaa, hedelmäistä, kukkaista, selkeää.

Tarvikkeet