Olen käyttänyt Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää siitä lähtien, kun hankin alkuperäisen Jollan vuonna 2013 tai 2014. Pidän Sailfishin selkeästä mutkattomuudesta, jossa ei ole mitään ylimääräistä.

Samaten on mukava olla melko varma siitä, että Google ei vakoile ihan niin paljon kuin voisi, jos käyttäisin Androidia. (Vaikka onhan minulla useimmiten mukana tuo työpuhelinkin, jossa on Android.)

Nykyisenä puhelimenani on Sony Xperia 10 Plus, johon olen jälkiasentanut Sailfishin.

Se, että Sailfishillä ei pääse käsiksi Google Play -palveluihin, on keskivaikea harmituksen aihe. En voi käyttää puhelimessani esimerkiksi Koronavilkkua, HSL:n matkalippusovellusta, 112 Suomi -sovellusta tai monia deittailusovelluksia, jotka eivät suostu toimimaan ilman Google Playtä.

Edellä mainittuja ilmankin pärjää, mutta viimeineksi pisaraksi saattaa muodostua Sailfishin totaalisen rikkinäinen GPS. Siinä missä Android-työpuhelimeni osaa näyttää sijaintini muutamassa sekunnissa, Sailfish-Sonyllani kestää usein yli kymmenen minuuttia löytää ensimmäistäkään satelliittia. Käyttöjärjestelmä päivittyikin tässä ihan hiljattain tänä syksynä, eikä ongelma korjautunut.

Aiheesta on jo yli vuoden vanha ketju Sailfish-foorumilla.

Ehkä tässä täytyy alkaa tutustua LineageOS:ään tai muuhun vastaavaan riisuttuun Android-jakeluun…