Tässä blogissa ei ole kommentointitoimintoa tekstien alla, ja siihen on kaksi pääsyytä.

1. Interaktiivinen web vaatii paljon

World wide web on yksinkertaisimmillaan yhdensuuntaista liikennettä. Palvelin tarjoilee staattisia sisältöjä ja selain hakee niitä käyttäjän katseltavaksi. Toiseen suuntaan kulkeva kommunikaatio vaatii paljon monimutkaisemman arkkitehtuurin.

Tällaisenaan blogini on vain nippu tekstitiedostoja, joista Hugo-niminen työkalu rakentelee kokoelman toisenlaisia tekstitiedostoja, jotka sitten web-palvelin tarjoilee sellaisenaan kysyjille. Kommenttilomake vaatisi dynaamisuutta, ja sen tarjoamiseksi pitäisi valita tai rakentaa jokin ohjelmisto.

Dynaamiset web-sivustomoottorit vain ovat varsin monimutkaisia, ja niihin liittyy jatkuva tietoturvariski. Wordpress, Django, Drupal ja muut sellaiset alustat ovat hyvin suosittuja, monimutkaisia konfiguroida ja ylläpitää, sekä tietysti jatkuvien hyökkäysyritysten kohteena. Tämä blogi ei ole niin tärkeä juttu, että jaksaisin uhrata mielenrauhaani mokoman eteen.

Kerran joskus 2000-luvulla pystytin eräälle palvelimelleni foorumin, johon kuka vain sai rekisteröityä ja lähetellä viestejä. Sitten unohdin sen pitkäksi aikaa. Kun muistin myöhemmin vilkaista sitä monta kuukautta myöhemmin, botit olivat postailleet sen täyteen potenssilääkespämmiä ynnä muuta roskaa. Tuhosin koko foorumin saman tien.

Jos siis lisäisin blogiini kommentoinnin, koko blogi pitäisi siirtää johonkin kolmannen osapuolen ylläpitämään palveluun roskakommenttien suodattamiseksi, tai minun pitäisi käsin esihyväksyä kaikki kommentit. Tai vähintään pitäisi ottaa käyttöön jokin CAPTCHA, jotka nekin (ainakin tehokkaat) ovat varsin raskaita kolmannen osapuolen palveluita.

Puhumattakaan siitä, että moiset interaktiiviset toiminnot vaatisivat myös evästeitä, enkä ole kovin kiinnostunut selvittämään, kuinka velvollinen olisin niistä varoittelemaan tällaisella yksityishenkilön sivustolla.

1.1 Disqus

Staattisille sivustoille on mahdollista lisätä kommentointiominaisuus pienellä vippaskonstilla: kolmannen osapuolen tarjoamalla palvelulla, joka lisätään sivuille Javascriptillä vasta käyttäjän selaimessa. Tunnetuin tällainen palvelu on nimeltään Disqus.

Valitettavasti tosin Disqus kerää käyttäjien selaimista aika paljon dataa (sillä jotenkinhan sekin palvelu täytyy rahoittaa). Disqusiin on myös murtauduttu useita kertoja ja käyttäjien tietoja on varastettu. Ei huvita käyttää moista skandaaleissa ryvettynyttä palvelua.

Disqusille on myös vaihtoehtoja, mutta en ole erityisemmin perehtynyt niihin.

2. Internet-kommenteista tulee paha mieli

Pitkäaikaisena internetin käyttäjänä olen tietysti tottunut siihen, että ihmiset sanovat toisilleen kaikenlaista. Redditissäkin olen ollut yli kymmenen vuotta.

Sosiaalinen media panee herkästi kyttäämään, millaisen vastaanoton mikäkin ulostulo yleisöltään saa. Tykkäyksistä, reaktioista ja kommenteista saa välittömiä tunnekokemuksia, eivätkä ne välttämättä ole pitkällä aikavälillä terveellisiä.

Lisäksi en lopulta kuitenkaan ole valtavan kiinnostunut satunnaisten, tuntemattomien netinkäyttäjien mielipiteistä. Jos jotakin tällä sivustolla julkaistua asiaa välttämättä haluaa valtavasti kehua, minut saa kyllä kiinni jotain kautta. Varsinkin jos on joku tutuistani. Tuttujen mielipiteille annan vähän jotain arvoakin.

Helsingin Sanomien NYT-liite sulki artikkeliensa kommentoinnin – alkuun kahdeksi viikoksi, sitten kokonaan. Ymmärsin päätöksen oikein hyvin.